неделя, 22 май 2016 г.

На път: Екопътека Бяла река

       Здравейте, момичета!

       Един от най-любимите ми методи за разпускане е пътуването. Най-пълноценната почивка за мен е сред природата, особено ако е с любими хора. Редовно, когато имаме свободен уикенд, предпочитаме да излезем извън града и да се порадваме на тишината и спокойствието, зеленината и свежия въздух. По случай годишнината от сватбата организирахме кратичко пътуване с кумувете ни.

Екопътека Бяла река
       Годишнината ни се падна точно в съботата, която се отработваше - 14ти май. Искахме да отбележим празника на точната дата, така че се наложи екскурзията ни да бъде само с една нощувка. Запазихме къща в Павел баня, където изкарахме много приятно. А на другия ден се отправихме към Екопътека Бяла река.

Екопътека Бяла река
        Пътят от Калофер до началото на пътеката е черен и в лошо състояние, но (с много малки изключения) навсякъде има условия за разминаване на срещуположни превозни средства. Истинското забавление започва след като паркирате автомобилите.

Екопътека Бяла река
       Общата дължина на маршрута е малко над 1800 метра, които се предполага, че ще изминете за около 2 часа. Нашата група включваше трима възрастни в не-най-добрата си физическа форма, един възрастен в добра форма и енергично момиченце на 3. Преборихме разстоянието за очакваното време.

Екопътека Бяла река
        Маршрутът е под формата на осморка и ви позволява да се насладите на прекрасни гледки. По време на разходката се преминава през 8 моста, от които виждате как водата се превръща в пяна под краката ви. Честа гледка са и водопадите, които са на толкова малко разстояние, че спират дъха.

Екопътека Бяла река
        В по-голямата си част реката наистина е бяла. В спокойните ѝ участъци е неповторимо бистра. Прохладата на около ни спечели и с удоволствие бихме посетили мястото отново, когато имаме нужда да избягаме от летните жеги.

Екопътека Бяла река
        В стартовата точка на пътеката надморската височина е 570 метра, а в края - 670 метра. Денивелацията не е голяма, което прави маршрута подходящ за по-широк кръг от хора.

Екопътека Бяла река
        На няколко места има информационни табели за животинските и растителни представители в местността. Ние успяхме да видим гущерчета, птици, насекоми и гол охлюв :)

Екопътека Бяла река
        Гледките, които се разкриват по време на разходката, изпълват очите и душата. Ако имате свободен ден и възможност да посетите района, не отлагайте. Вземете със себе си весела компания, вода и удобни обувки. А когато се върнете, споделете в коментарите своите впечатления.

Екопътека Бяла река
До скоро!
Криси

п.с. Специални огроооомни благодарности за сем. Маринови, без които тези дни нямаше да бъдат същите. Обичаме ви безкрааайно!


2 коментара :

Благодаря за споделеното мнение! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...