четвъртък, 19 юни 2014 г.

Уикенд в Рила

       Здравейте, момичета!

       Настанете се удобно и заповядайте на виртуална разходка с мен в Рила! Днес ще споделя с вас снимки от пътуването ни до Боровец, разходката из Царска Бистрица, похода до х. Мусала. Отседнахме за една вечер в хотел Рила, в който почти не се задържахме, защото постоянно бяхме в движение. На първата снимка (освен скромната ми персона) виждате гледката от нашата тераса - прекрасни вечнозелени гори.


       Малко след като се настанихме в хотела, излязохме за разходка като основната ни цел беше Царска Бистрица. Дворецът е построен през 1914 година, за да служи като ловна хижа за цар Фердинанд I и цар Борис III.

Царска Бистрица
       Посещавам това кътче от България за пореден път и всеки път имам усещането, че е по-зелено и красиво от всякога. 

Царска Бистрица
       През двора на двореца преминава река Бистрица Мусаленска, която образува малки водопади. Единственият шум наоколо е този от водата и птичките, които чуруликат наблизо.

Царска Бистрица, р. Бистрица Мусаленска
       Царска Бистрица разполага със собствено електрозахранване, подсигурено от водноелектрическата централа, до която можете да стигнете, ако следвате указателните надписи.

Царска Бистрица, р. Бистрица Мусаленска
       Прибирайки се към хотела, решихме да се разходим по пистите. Прекрасните зелени склонове просто привличат хората в своята прегръдка. Времето не беше така дружелюбно към нас и ни заваля дъжд малко преди да успеем да се приберем. 

Боровец
       Късният следобед прекарахме в хотела, а вечерта - в ресторанта с много музика и не-чак-толкова-много вино. Сутринта пихме кафето си в очакване цялата група да се събере, за да поемем към най-главната ни цел - поход до х. Мусала. 

Боровец, х-л Рила
       Въпреки прогнозата за дъжд и гръмотевици, времето изглеждаше много обещаващо. Качихме се до връх Ястребец (2369м) с лифта. Гледката, която се открива от там, спира дъха с красотата си! 

връх Ястребец (2369м), лифт
       Докато се радвах на гледката, огромен облак закри всичко и не успях да направя по-ясни снимки от тази :) Уверявам ви, че гледката е много по-впечатляваща. Някой ден ще имам по-добри кадри :)

връх Ястребец (2369м)
       От тук започна пешеходният ни преход. Белите облачета ни следваха през цялото време като се стараеха да закриват красивите склонове и зеленина край нас.

Ястренец - Мусала
       Гледката към връх Мусала и отражението във водата е един от най-красивите моменти, които успях да запечатам от това пътуване. Интересен факт: Най-високият връх на тази снимка е връх Малка Мусала (2902м). В дясно от него е разположен връх Мусала (2925м), който от този ъгъл изглежда по-нисък от малкия си събрат. В далечината вече се вижда хижата.

връх Малка Мусала, връх Мусала
       Повървяхме още малко, за да стигнем до хижа Мусала. Времето вече беше доста хладно. Влажността и облачността също се увеличиха и ясно си личеше, че скоро ще завали. 

Калинка и минзухар в лилаво
       Можехме да продължим разходката към връх Дено или да се ориентираме към прибиране. По-голямата част от групата предпочете втория вариант. 

Връх Мусала (2925м)
       Полюбувахме се на гледката за около час и се присъединихме към мнозинството. Поехме по пътя на обратно, плътно следвайки нашия гид и групата.

В подножието на връх Мусала
       Много скоро започна да вали дъжд, а малко след това - и градушка! Прибирането до лифта си беше истинско приключение! Заредихме се с много положителна енергия, починахме си съвсем пълноценно от градския шум и натрупахме приятни спомени от тази красива част от България.
       А вие ходили ли сте до Мусала? Изкачихте ли върха? Ние си обещахме да го направим в по-сух период от годината :) Коя е любимата ви планинска дестинация? Къде ходихте последно на екскурзия? Очаквам коментарите ви :)

До скоро!
Криси

4 коментара :

  1. Не съм ходила на Мусала. От две години се присъединява защо десет дена към останалата част от семейството, които ходеха преди без меню на Банско. Аз си градско момиче и природните гледки не, че не ги харесвам, но със сигурност по-малко се превъзнася по тях. Ходя с тях заради полезните разходки на природа и после се чувствам комфортно поне месец след програмата, а тя е всеки ден изпълнена с походи и всеки може да ходи, колкото иска. Крайната цел е в.Вихрен, която аз нямам намерение да достигна, обаче би било хубаво ;))
    Много красиви снимки. Харесват ми рамките им :) Свежи са! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз до преди няколко години не разбирах красотата на природата, но лесно промених възгледите си :) Спокойствието и енергията, с които те зарежда планината, са незаменими :) Весело изкарване на планинската почивка със семейството ти, Мърфи! Пожелавам ти с лекота да покориш Вихрен :)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря, Нина! С мъничкото ми апаратче не може да се постигне нещо впечатляващо, но все пак се справя прилично :)

      Изтриване

Благодаря за споделеното мнение! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...